Heb je een blog, een webwinkel of een andere website? Het is altijd de moeite waard om de tijd te nemen om elke afbeelding die je uploadt te optimaliseren.

Er zijn verschillende redenen om de foto’s op je website te optimaliseren. In het kort leggen we uit welke stappen je kunt nemen.

Waarom is het belangrijk dat je je afbeeldingen optimaliseert?

Grote foto’s zijn vervelend voor de gebruikers van je site en kunnen uiteindelijk leiden tot een lagere ranking bij zoekmachines. Grote foto’s en langzaam ladende pagina’s zijn bovendien in het bijzonder ergerlijk voor mobiele bezoekers.

  • Laadtijd van je website verminderen

  • Vindbaarheid op Google vergroten

Laadtijd van je website verminderen

Door de laadtijd te verminderen zorg je dat je website sneller laadt en daardoor zet Google je hoger in ranking.

Kies het juiste bestandstype

Sla je een afbeelding op als JPEG, GIF of PNG. JPEG is het meest gebruikte bestandstype dat je bijna overal kunt gebruiken, maar waar je qua kwaliteit en transparante achtergronden minder goed zit.

GIF is ideaal om te gebruiken voor simpele afbeeldingen en animaties, maar is niet aan te bevelen voor gebruik bij foto’s.

PNG is het moderne alternatief voor JPEG en GIF, waarbij transparante achtergronden, korte tekstbeschrijvingen in de afbeelding en een betere kleurenrange de voordelen zijn. Nadelen heeft dit bestandstype ook: PNG wordt nog niet overal ondersteund en afbeeldingen kunnen iets groter uitvallen dan de andere twee bestandstypes.

Zorg voor de juiste bestandsgrootte

Bekijk waar je de afbeelding wilt gebruiken op je website. Als dat duidelijk is, bepaal je de grootte van je afbeelding. Voor je banner en achtergrond kun je wel grote bestanden gebruiken. Maar op de pagina zelf hoef je niet al te grote foto’s gebruiken. Kleinere afbeeldingen kunnen enorm schelen in de laadsnelheid als je dat consequent doorvoert.

Verder is het belangrijk dat je je afbeeldingen in de juiste resolutie opslaat. Denk hierbij aan van 72 tot 92 dpi. Hoe groter, hoe zwaarder en dus langzamer.

Hoger-in-ranking

Foto’s sla je normaal gesproken op als JPEG’s.

Foto-optimalisatie

Graphics en logo’s sla je op als PNG-bestanden.

Vindbaarheid op Google vergroten

Waarschijnlijk weet je dat tekst invloed heeft op de vindbaarheid in Google. Maar wist je dat ook foto’s het zoekvolume kunnen vergroten? Hoe? Dat bereik je met onderstaande stappen/

Geef je afbeeldingsbestanden een goede naam voor betere SEO

De meeste mensen denken niet veel na over de namen van hun bestanden. Ze laten de naam die de camera of fotograaf heeft gegeven staan. Zo krijg je namen als “IMG50034.jpg” of “Foto1.jpg”. Als dit je bekend voorkomt, neem dan even de tijd om je afbeeldingen een andere bestandsnaam te geven voordat je ze uploadt naar je website. Waarom? Omdat het heel goed is voor je SEO.

Zie het zo: wanneer Google je website scant, kan het je tekst lezen, maar kan het niet zien wat er op je foto’s staat. Google haalt informatie over de afbeelding uit de bestandsnaam, zodat de afbeelding goed geïndexeerd kan worden. Een bestandsnaam als eiffeltoren.jpg zegt daarom meer dan DSC12345.jpg.

De bestandsnaam wordt ook onderdeel van de URL van de afbeelding, dus als je je afbeeldingen een duidelijke naam meegeeft, wordt de navigatie van je URL’s eenvoudiger en zijn ze makkelijker te interpreteren. Zodra je een afbeelding naar je website uploadt, is de bestandsnaam openbaar.

Vul de ondertitels en alternatieve tekst in

Zodra mensen een afbeelding hebben geüpload in een element Foto vergeten ze vaak de extra info in te vullen. Maar net als de bestandsnaam kan ook deze extra info veel voor je SEO doen.

Alternatieve teksten (of alt tags) zijn niet zichtbaar voor de gemiddelde bezoeker, maar geven zoekmachines een idee van waar de afbeelding over gaat. Dus als je een afbeelding hebt toegevoegd, vergeet dan niet het veld alternatieve tekst te vullen met een zinnetje dat aangeeft wat op de foto te zien is, het liefst met een zoekwoord erin. (Alternatieve tekst helpt ook slechtziende bezoekers die met behulp van audiosoftware je website bezoeken, dus het is een goede manier om je website voor iedereen toegankelijker te maken.)

Hulp nodig?

Hulp nodig om je website SEO-proof te maken? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.